esmaspäev, 10. juuni 2019

Räägime rahast.

Nagu minuga ikka juhtub, siis ka selle postituse kirjutamiseks olen päris palju hoogu võtnud. Aga kuna täna mul tööpäeva pole, sest New South Wales’is on kuninganna Elizabeth II sünnipäeva puhul riigipüha, siis sain mina ka ühe puhkepäeva lisaks ja midagi kasulikku võiks siis ju ometi teha. Queenslandis tähistatakse selle proua sünnipäeva riigipühaga hoopis 7.oktoobril, aga selleks ajaks oleme me ilmselt juba sellele osariigile või töökohtadele head aega öelnud ja pikk nädalavahetus enam nii tore pole. Tegelikult mitte sellest ei tahtnud ma täna rääkida. 
Ma ei tea kedagi, keda raha ja sellega seonduvad teemad külmaks jätaks, seega mõtlesin natuke rääkida rahaasjadest. Küll aga ei räägi palgast, vaid hoopis sellest, mis meil see suur seiklus maksma läks, millega aprillis Sydney’st alustasime. Tähelepanu, summad on kahepeale, kui ei ole öeldud teisiti.
Ma olen täpselt see inimene, kes kasutab ikka veel telefonis valuutakalkulaatorit, sest ma lihtsalt ei oska seda rahakurssi koguaeg peast arvutada ja keegi peab ju ometi neid äppe kasutama, mis elu lihtsamaks teevad. Äkki teie olete valuuta konverteerimises paremad, seega ütlen, et $1=0,61EUR ja $10=6.16EUR.

Distants:u 2500km Sydney’st Cairns’i + 760km tagasitee Mackay’sse ehk 3260km.
Tegime oma teel ka väikeseid kõrvalepõikeid ookeaniäärsetesse linnakestesse, aga umbkaudu nii ta tuli.
Teel oldud aeg: 20.aprill – 29.aprill – 30.aprill (Sydney – Cairns - Mackay)
Me ei läinud sõitmisega hulluks ehk ei alustanud hommikul kell kuus ja ei lõpetanud südaööl. Tegime täpselt nii nagu tahtsime, peatusime teel olles mitmetes kohtades, võtsime aega lihtsalt nautimiseks ja avastamiseks. 
Kütus: $582,18 ehk 359EUR
Tankimispeatusi ette ei planeerinud ja kui juhtus, et pidi tankima tavapärasest kallimas kohas, siis pirtsutama ei hakanud ja panime paagi ikka täis.
Söök: $562,28 ehk 350EUR
Kuna meil autos mingit veekeetjat või pliiti polnud, siis vähemalt korra päevas käisime kuskil kohvikus söömas, lisaks ostsime toidupoest puuvilju ja näkse, mida autosõidu ajal lihtsasti süüa saaks. Ja kui vahepeal hästi palav oli, siis ostsime tanklast jätsi, missest, et see maksis sama palju kui toidupoes jätsi nelipakk. 
Majutus: $484 kahele ehk 298EUR
Kuigi Mackay’sse jõudsime aprilli viimasel päeval, kolisime oma uude koju alles 10.mail. Kuna Mackay’s ei tahtnud päris suvalises pargi parklas elada, siis sõitsime igapäevaselt u 20km linnast välja puhkealale (ja järgmisel päeval linna, sest kaubanduskeskus oli mu kontor). Queensland’is on autos magamine tunduvalt karmimalt reguleeritud ja me ei tahtnud trahviga riskida. Samas kui ma praegu elutoa aknast välja vaatan, siis on siin juba viimased nädal aega üks matkaauto “elanud”, nii et ilmselt oleks meie ka rahulikult siinsamas elamisega hakkama saanud. Kuigi elasime päris mitu ööd autos, siis mingi hetk otsustasime paariks ööks hostelitesse minna, seega meie ainus majutus oligi viimases sihtkohas oma “päris kodu” oodates.  

Raha osas veel nii palju, et elu Mackay’s on ikka kõvasti odavam kui Sydney’s. Seal maksime iganädalaselt $475 dollarit üüri ja ühistranspordile kulus igal nädalal vähemalt $60, lisaks maksime kord kvartalis elektriarvet, mis oli u $200 ning igakuiselt kulus pesupesemisele vähemalt $50. Pluss kõik lõunasöögid, mis meil polnud kontorisse kaasa pakitud, pärastlõunased turgutavad kohvid või spontaansed hommikusöögid kohvikutes. Juba ainuüksi nende kulutuste pealt säästame kumbki järjekordselt vähemalt $30. 
Nagu juba ütlesin, siis siin on elukorraldus palju soodsam. Nädala üür on $200 (sh elekter, internet ja pesupesemine), ühistranspordile ei kulu sentigi ja väljas söömas praktiliselt ei käigi. Ma kusjuures arvutasin kokku, et me maksime Sydney’s ikka megapalju üüri (elasime korteris peaaegu 27 nädalat), kuigi meil oli väga hea hinna ja asukohaga korter, on see Eesti mõistes ikka päris jõhker summa ja selle raha eest saaks kindlasti kas või Tallinna südalinnas avaras korteris rahulikult elada. Ehk siis veidi üle poole aasta Maroubra korteris elamist maksis meile $12620 ehk 7780EUR. Niimoodi on seda numbrit ikka väga uskumatu vaadata. Kindlasti ei olnud Sydney meie jaoks see koht, kus elades saime mõnusalt raha koguda, pigem suur osa teenitust läks ikka pigem elamisele.

Selleks korraks siis rahajuttudega kõik ja kui on veel midagi, mida ma ei kirjutanud, aga teid huvitab, siis andke teada. 
K&S

Pildimaterjali (veel vähem teemakohast :)) meil pole, aga ükspäev koju tulles ootas meid selline üllatus uksematil. Või kui ma nüüd mõtlema hakkan, siis on see igati teemakohane pilt, sest selles litritega kotis oli hunnik sente.

Sam ehk Sander!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar